Borrning och sprängning vid SCA:s miljardinvestering i Obbola

När SCA i Obbola utanför Umeå gjorde sin största fabrikssatsning hittills var Norrbottens Bergteknik med och utförde borrning och sprängningsarbeten för den nya anläggningen.

– Vi ansvarade för att borra och spränga för allt vatten och avlopp på området samt plansprängningen där byggnaden står, berättar Lasse Melin, arbetschef. 

Satsningen består av en helt ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner. Den nya pappersmaskinen har uppförts i en helt ny byggnad som står i linje med byggnaden som rymmer den tidigare pappersmaskinen. 

Kostar 7,5 miljarder

SCA:s nya fabrik motsvarar ett investeringsvärde på 7,5 miljarder kronor och görs för att möta en förväntad efterfrågan av förnybara förpackningar. När nya maskinen i Obbola är i full drift ökar produktionen från den tidigare volymen 450 000 ton kraftliner per år till 725 000 ton. 

Noggrannhet och precision

Arbetet började i januari 2020 och avslutades under hösten. På plats hade Norrbottens Bergteknik fyra medarbetare och två Sandvik Dino 400-riggar.

– Det var ett spännande projekt eftersom det är en så stor anläggning som ska byggas. Vårt arbete var ganska traditionellt men utmaningen var att de befintliga ledningarna till fabriken låg nära där vi sprängde, dessutom var det en stor byggarbetsplats där många samsas. Därför var vi extra noga med förberedelser och säkerhetsfrågor, förklarar Lasse. 

Kort om uppdraget:

Ort:
Obbola
Byggstart:
2020
Projekt:
Ny fabriksbyggnad för kraftliner
Ansvarar för:
Borrning och sprängning
Omfattning:
Borrning och sprängning för allt vatten och avlopp på området samt plansprängningen för fabriksbyggnaden.
Kontaktperson:
Avdelningschef Lars Melin: 070-325 39 43

Växel:

0929-109 10

Besöksadress:

Löpevägen 16
906 20, Umeå

Postadress:

Box 10
942 21 Älvsbyn

Läs vår kundtidning: