Sundsvalls Logistikpark

Sundsvalls Logistikpark ett stort projekt som blir ett norrländskt nav

Sundsvall Logistikpark är en storsatsning på transport, tillväxt och miljö. Målet är att parken ska bli ett av Sveriges viktigaste transportnav genom att koppla ihop väg, järnväg och sjöfart så att de möts på ett och samma område. 
 
Satsningen görs av Sundsvalls kommun tillsammans med Trafikverket och SCA. Peab är huvudentreprenör i projektet och vi på Norrbottens Bergteknik ansvarar för berghanteringen. Totalt ska vi losshålla 800.000 kubikmeter berg vilket gör att det här är ett av våra största uppdrag hittills.
 
Vi var med tidigt under planeringsprocessen som startade redan för några år sedan och fick 2020 förtroende att fortsätta med det operativa arbetet. Under våren hade vi fyra till åtta borrvagnar och upp till tolv medarbetare på plats.
 
I projektet kommer bland annat modern skanningsteknik att användas för att följa upp produktionen.
– Vi använder drönarteknik vilket börjar bli ganska vanligt inom anläggningssidan men inte inom berghantering. Vi gör det för att ha bra produktionskontroll eftersom det handlar om så stora volymer och ett så stort område. Nu kan vi följa upp på ett väldigt exakt sätt vilket ger stora fördelar inom både fakturering, planering och inte minst miljö och arbetsmiljö, berättar arbetschef Mikael Lund. 

Bildkälla: Sundsvalls Logistikpark

Kort om uppdraget:

Ort:
Sundsvall
Byggstart:
2020
Projekt:
Sundsvalls Logistikpark
Ansvarar för:
Berghantering, losshållning och skanning
Omfattning:
Losshållning av totalt 800.000 kubikmeter berg. Skanning med drönare.
Kontaktperson:
Avdelningschef Mikael Lund: 070-346 26 40

Växel:

0929-109 10

Besöksadress:

Löpevägen 16
906 20, Umeå

Postadress:

Box 10
942 21 Älvsbyn

Läs vår kundtidning: